Oferowana przez Speciality Coffee kawa omniroast to idealne rozwiązanie dla każdego, kto nie chce się ograniczać do jednej metody parzenia. Specjalny sposób wypalenia ziaren powoduje, że z powodzeniem można ją przygotowywać zarówno w ekspresie kolbowym, jak i ciśnieniowym, ale także przy użyciu alternatywnych metod parzenia.
Nasze kawy omniroast charakteryzują się delikatnym, ale jednocześnie bardzo głębokim smakiem, oraz wyjątkowym aromatem. Wyczuwalne są w nich nuty między innymi orzecha laskowego, karmelu i cytrusów. Wyróżnia je także różny stopień kwasowości, dzięki czemu stają się coraz chętniej wybierane przez miłośników dobrej kawy.
Kawy omniroast powstają na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że roaster skraca czas palenia, zachowując przy tym wysoką temperaturę. Skutkuje to wysoką kwasowością kawy. Druga metoda natomiast skupia się na obniżeniu temperatury prażenia. W rezultacie wydłuża się czas wypału. Warto zaznaczyć, że poziom kwasowości w takiej kawie jest niższy. Samo ziarno lepiej się rozpuszcza i wydaje się również gładsze w dotyku.
Brazylia, Indie, Dominikana, Meksyk – mamy wiele źródeł kawy typu omniroast. Które z państw wybierasz? Poznaj nowe smaki i zakochaj się w wyjątkowej kawie!